Proje Yönetimi

Web projeleri, hedeflere ulaşmak için belirlenen stratejiler doğrultusunda yapılacak planlama ve bu planlamaların uygulanması çalışmalarının tümüdür. Projeler, işletme ve firmaların istendik sonuçlara erişebilmelerinde kurguladıkları yöntem ve teknikleri de içine alan, uygulamaları kapsar.


Proje Yönetimi

Proje Oluşturma Basamakları

Hazırlanan takvim çerçevesinde yapılacak planlama ve uygulamaların takibi ve düzen içinde yürütülmesini sağlayacak adımların atılması ise proje yönetiminin konusudur. Bir bakıma Projelendirmelerini hedeflerden uygulamaya geçiş olarak tanımlayabiliriz.

Projeler, bir sektörde uygulamaya konulacak olan hedeflerin belirlenen bütçe ve zaman aralığında uygulanmasında kullanılan yönetim işlemlerini içerir. Bu nedenle hemen tüm projelendirme çalışmalarında olduğu gibi, Projelendirmelerinde uygulanması gereken adımlar mevcut.

  • Hazırlık Çalışmaları
  • Hedeflere Ulaşmak İçin Planlama Yapılması
  • İçerik ve Bilişim Mimarisinin Tamamlanması
  • Tasarım ve Tasarım Sonuçlarının Test Edilmesi
  • Yayınlama
  • Yönetim ve Raporlama

Bir Projesinin hayata geçirilmesi için proje basamaklarının tanımlanması ve uygulamasının yapılması gerekir.

Hazırlık Çalışmaları Nelerdir?

Proje için hazırlık çalışmaları, proje fikrinin açık ve net bir biçimde tanımlandığı, rakip analizlerinin yapıldığı, projeye neden olan fikirlerin benzerlik ve farklılıkların ortaya konduğu geniş çaplı bir hazırlığı gerekli kılar. Projenin misyonu ve kullanıcıları ile saha araştırma çalışmalarının uygun bir sıralamayla işleme konulması önemlidir.

Bu çalışmalar, hedeflerin şekillenmesinde ve planlanmasında anahtar bir rol üstlenir. Projenin ana fikrinden uzaklaşmadan, ana fikir etrafında birleşen yardımcı fikirlere ulaşmada bir basamak olarak da düşünülebilir.

Planlama Çalışmaları

Her projede olduğu gibi Projesi için de yapılacak olan çalışmaların, bütçenin ve uygulama zamanının da dikkate alınarak bir planlamasının yapılması önemlidir. Yapılacak olan planlama, risklerin en aza indirilmesinin yanında, istenen hedeflere ulaşmakta bir yol haritası çıkarılmasına katkı sağlar. Proje aşamalarının ve bu aşamaların zamanlamasının yapılması, uygulamaya konulacak iş ve işlemler için görev planlaması ve Projelendirme ekibinin oluşturulması iyi bir projelendirme planlamasının olmazsa olmazlarıdır.

Projelerinin başarısı, kurulacak olan ekibin, tecrübe, deneyim ve yetkinliği ile doğrudan ilişkilidir. Projenin başarıya ulaşması aynı zamanda doğru alanda doğru bir ekibin bir araya getirilmesindeki proje yönetiminin de bir başarısı olarak kabul edilebilir.

İçerik ve Bilişim Mimarisi

Projede kullanılacak olan içeriklerin ve kapsamının belirlenmesi gerekir. Bu kapsam, etkili, verimli içeriğin oluşturulması ve sunulması için gereken bilişim mimarisinin de hazırlanması sürecidir. Kullanıcıların mevcut içeriğe en kolay yoldan erişebilmeleri için hazırlanan site haritaları, içeriğe erişme yolları ve kullanıcı teknolojilerine uygunluk önemli bir kıstastır.

Kaliteli içeriğin oluşturulmasında değerlendirilmesi gereken bir diğer unsur da arama motoru optimizasyonudur. Bu anlamda içeriklerin beklentileri karşılamaları gerekir. İçeriklerin kullanıcıların istek ve beklentilerini karşılamalarının yanında, içeriğin SEO kriterlerine de uygunluğu göz önünde bulundurulur.

Tasarım ve Test Çalışmaları

Hazırlanan Proje tasarımı, firmayı ve hedeflerini en iyi yansıtacak öğeleri belirleyerek öne çıkarılması gereken ürün ya da hizmetlerin seçim sürecidir. Bu süreç aynı zamanda uygun teknolojik altyapı çalışmalarının tamamlanması ile sürdürülür. Yapılan tüm tasarım ve alt yapı çalışmalarının her biri test edilerek, olası eksikliklerin görülmesi ve önlem alınması sağlanır.

Test çalışmalarında, içeriklerin test edilmesi, kullanılabilirlik ve güvenlik testleri, kullanıcıların genel erişim testlerinin yapılması ile proje tam ve kullanıma hazır hale getirilir.

Yayınlama Çalışmaları

Testlerin tamamlanmasının ardından, varsa sorunlar giderilerek, proje yayına alınır. Bu süreçte, yapılacak en önemli çalışma yayına alınacak olan Projesinin nasıl takip edileceğidir. İstatistik verilerin takip edilebilmesi için oluşturulacak yöntem belirlenerek, belirlenen yöntem ve kodları Projesine eklenir. Son düzenlemelerden sonra, Projesi yayına alınır.

Yönetim ve Raporlama

Hazırlanan Projesinin büyüklüğünün ve işleyişinin ne kadar karmaşık olduğundan ziyade, projenin yönetiminin projeye ne kadar hakim olduğu büyük önem taşır. Projenin yönetimi, her aşamada gerekli olan stratejilerin bilinmesini ve uygulamaya konulmasını gerektirir. Bu nedenle iyi bir Projesinin hayata geçirilmesi, proje yönetiminin bu alandaki başarımına bağlıdır.

Hayata geçirilen Projelerinin başarısı ya da başarısızlığı elbette yapılacak takip ve değerlendirme çalışmalarıyla mümkündür. Elde edilen tüm verilerin uygun yöntemlerle izlenmesi ve izlenen sonuçların raporlanması projenin geleceğine şekil verecek çalışmalar için ışık tutar.